Γιορτή της ελληνικής μόδας
Η όμορφη αυλη του νεοκλασικού που στεγάζει την Pansik, στο Σύνταγμα, ήταν γεμάτη κόσμο και τις τρεις μέρες.
Στο νεοκλασικό κτίριο της Pansik στην οδό Βουλής, με εντυπωσίασαν η φρεσκάδα, οι όμορφες ιδέες και κυρίως η εξωστρέφεια. Θαύμασα ασυνήθιστα κοσμήματα και αξεσουάρ, τσάντες για τη θάλασσα, πετσέτες, μαγιό, σανδάλια, καπέλα από ανακυκλωμένα υλικά, κοσμήματα-θήκες για αναπτήρες: σύγχρονο ντιζάιν σε σύγχρονη συσκευασία. Αγόρια και κορίτσια, γυναίκες και άνδρες, με επιχειρηματικές ανησυχίες, έστησαν μικρές «οάσεις» σε μια αυτοσχέδια πασαρέλα στους χώρους του κτιρίου - ένα φυτώριο, ένα πολυσυλλεκτικό ανθολόγιο μόδας, πραγματικά εντυπωσιακό. Οταν δεν εξηγούσαν στους επισκέπτες τι φτιάχνουν, τι έκαναν πριν ασχοληθούν με δαχτυλίδια και πέδιλα και όταν δεν έβγαζαν selfies με φίλους και γνωστούς, οι νέοι σχεδιαστές ανέβαζαν εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση του brand τους.
Παρόντες και άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο της βιομηχανίας μόδας: μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες πολύτιμες εμπειρίες. Οπως η Mελίνα Πίσπα, από το Sun of a Beach, που εξήγησε πώς η ιδέα για το σχεδιασμό μιας πολυτελούς πετσέτας για τη θάλασσα εξελίχθηκε σε success story. «Μέσα σε τρία χρόνια βρισκόμαστε στις σημαντικότερες μπουτίκ στην Ελλάδα και σε 25 σημεία πώλησης στο εξωτερικό, με σημαντικότερα το παρισινό Le Bon Marche και το Shopbop, το μεγαλύτερο αμερικανικό eshop. Η καινοτομία είναι ότι πήραμε την πετσέτα θαλάσσης από τα καταστήματα λευκών ειδών και την κάναμε “της μόδας”»!
Γνώρισα και τη Μαίρη Γαϊτάνη (www.marygaitani.com), αρχιτέκτονα που σπούδασε στη Φλωρεντία και σήμερα φτιάχνει υπέροχα κοσμήματα τον Δημήτρη Δαμάσκο του Amberly Cross (www.amberlycross.com), σχεδιαστή κοσμημάτων που βασίζονται στην απλότητα των επαναλαμβανόμενων μοτίβων, κυρίως σταυρών τη Μαργαρίτα Χρυσάκη ή Maggoosh, όπως τη φωνάζουν οι φίλοι της (www.maggoosh.com), η οποία, όταν δεν σχεδιάζει κολιέ και δαχτυλίδια, ασχολείται με τη ναυτιλία και τα οικονομικά. Τι ξεχώρισα; Την Aisha Diri, που σπούδασε στο Λονδίνο, εργάστηκε στο Μιλάνο και τα ρούχα της είναι εμπνευσμένα από την Ελλάδα (www.aishadiri.com). Και την Ολυμπιονίκη του πόλο, Γιούλη Λάρα, με τα One Zipper (onezipper.gr) της, ολόσωμες φόρμες για άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Αφρικανικά μοτίβα και μαγιό με... άποψη
Zήτησα από την Ελληνογαλλίδα Irene Mamfredos, που με ξάφνιασε ευχάριστα με τα αφρικανικά μοτίβα της (kimale.co), να μου πει πώς προωθεί τις δημιουργίες της. «Κατ’ αρχάς, φορώντας τες. Επειτα, με τις φίλες μου και τέλος, όπως όλοι, με τα social media». Και οι δυσκολίες; «Το οικονομικό σκέλος, κυρίως. Πρέπει να διαθέτεις κεφάλαιο ή να έχεις το κουράγιο να κυνηγήσεις ένα ΕΣΠΑ, αλλιώς προχωράς βήμα-βήμα, όπως εγώ».
Μόνο με μία συλλογή στο βιογραφικό τους, οι Emenay, δηλαδή η Mαργαρίτα Πριφτάκη και ο Αντώνης Παπαδάκης, σχεδιάστρια μόδας και web developer, προτιμούν μια πιο αφαιρετική χρωματική παλέτα (www.emenay.com). «Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα και προσαρμόζουμε τις τάσεις της εποχής στη διαχρονικότητα κάθε ρούχου», είπαν.
Η ελληνικότητα χαρακτηρίζει τα χειροποίητα κοσμήματα της Δανάης Γιαννέλη (www.danai-giannelli.com), από χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους. Τι έχει διδαχθεί από την έως τώρα πορεία της; «Στην Ελλάδα τους περιορισμούς τούς θέτει η οικονομική κρίση. Στο εξωτερικό, μεγάλο εμπόδιο είναι η έλλειψη αξιοπιστίας που υπάρχει απέναντι σε έναν Ελληνα δημιουργό».
Ως ιδανική μούσα των μαγιό που σχεδιάζει, η Ελληνοαμερικανίδα Monica Bolla του Mon A Mer Beachwear (www.facebook.com/monamer) περιφερόταν στους χώρους του φεστιβάλ σαν μοντέλο, με ένα χακί μαγιό σαν body και σορτς, ανάμεσα στις υποψήφιες πελάτισσες, τους μπλόγκερ, τους φωτογράφους. Γιατί επέλεξε να σχεδιάσει μαγιό-ρούχα; «Εχοντας καταγωγή από το Μαϊάμι, η έμπνευση μου ήρθε κυρίως από εικόνες παραλίας. Στην Ελλάδα έχουμε από τα ωραιότερα καλοκαίρια στο κόσμο, έτσι ήθελα να δημιουργήσω μια σειρά ρούχων που να σχετίζονται με την ελευθερία της παραλίας και να αναδεικνύουν τη γυναικεία θηλυκότητα. Λόγω της μικρής παραγωγής, δεν έχω συναντήσει ακόμη μεγάλες δυσκολίες... Ο προγραμματισμός μου γίνεται προς το παρόν από σεζόν σε σεζόν».
Λίγο πιο πέρα από την «μπουτίκ» της, συνάντησα τον Ελληνοϊταλό Γιώργο Κομιανό, με τις φούξια, μπλε Skini Towels (www.wecreateharmony.com). Καμία σχέση με μόδα. «Είμαι πολιτικός μηχανικός, ταξιδεύω πολύ και λατρεύω την πρακτικότητα. Δεν σκόπευα να μπω στην περιπέτεια ενός νέου εγχειρήματος, ιδίως αυτή την εποχή, αλλά, όταν ανακάλυψα τις πετσέτες με μικροΐνες (microfiber), το τόλμησα. Πιάνουν ελάχιστο χώρο, στεγνώνουν πολύ πιο εύκολα από τις συνηθισμένες πετσέτες και είναι πέντε φορές πιο απορροφητικές. Βέβαια, δεν έχω ψευδαισθήσεις: το προϊόν είναι δύσκολο, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην ελληνική αγορά. Επομένως, έχω να αντιμετωπίσω όχι μόνο την κρίση, αλλά και τη δυσπιστία. Αλλά δεν το βάζω κάτω και ποιος ξέρει; Μπορεί μια μέρα να υπάρχουν και τσάντες και μπλούζες Skini»!