Δεν θα μπορούσα εύκολα να σκεφτώ τι κοινό μπορεί να έχουν η μόδα με τους νόμους, το σχέδιο με τη δικηγορία, οι τάσεις με τους κώδικες. Όταν είδα ότι την Πέμπτη 14 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλαδα, συνέδριο με τίτλο «Fashioning the Law: Create-Protect-Mediate», στο the HUB Events στα Κάτω Πετράλωνα, θέλησα να μάθω περισσότερα.
Διάβασα το πρόγραμμα, αναζήτησα ονόματα ομιλητών… Συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι νομικοί, πνευματικοί δημιουργοί, εκπρόσωποι ελληνικών και διεθνών οίκων, έμποροι και διαμορφωτές πολιτικής. Από σχεδιαστές, είδα τον Μάκη Τσέλιο και την Ελένη Κυριάκου. To συνέδριο διοργανώνουν δύο γυναίκες, η Αλεξάνδρα Βαρλά και η Ιωάννα Λαγουμίδου.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Οργανισμών Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Όλα ξεκινούν από την αλληλεξάρτηση Εμπορικού Δικαίου με τη Βιομηχανία Μόδας. Σίγουρα θα καταλάβω πολύ περισσότερα όταν θα το παρακολουθήσω, για να δω τι συμβαίνει στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία της μόδας, στα e-shops της μόδας, στο εγχώριο fashioning, σήμερα. Στον Μάιο της κρίσης.
Μέτρησα 20 εισηγήσεις. Hashtags και trademarks. Πώς γίνεται η κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας; Θα δοθούν πρακτικές συμβουλές από επιχειρηματίες που ξέρουν τι σημαίνει ελληνική βιομηχανία μόδας. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών; Διαπραγματεύσεις και διαμεσολάβηση. Με ενδιαφέρει το κομμάτι για τα fashion blogs ως μορφή εμπορικής επικοινωνίας αλλά και η αλληλεπίδραση της μόδας με τις νέες τεχνολογίες και τα social media. Η νόμιμη διαδικτυακή παρουσία των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Όταν θα μιλούν για τις εμπορικές συμβάσεις, μάλλον θα χρειαστώ διερμηνέα.
Όπως και να'χει, θα είμαι εκεί. Στο πρώτο πανελλήνιο συνέδριο για το Δίκαιο και τη Βιομηχανία Μόδας. Σκέφτομαι μόνο τι θα φορέσω… Ταγιέρ; Κοστούμι; Γκρι; Μπλε; Μαύρο; Pantone No 18, Chinese Red. Aισθητική λειτουργικότητα και χρώμα στη μόδα, είναι ο τίτλος μιας εισήγησης. Μήπως να φορέσω κάτι σε κόκκινο;