Έξι λεπτά. Το ταξίδι. Ή πως ένα διαφημιστικό σποτ μιας αεροπορικής εταιρίας γίνεται ο καλύτερος κράχτης για έναν προορισμό που αναζητά απεγνωσμένα νέους ταξιδιώτες. Τι γίνεται αλήθεια όταν ένας σκηνοθέτης που έχει χρόνια να οργανώσει κινηματογραφικό συνεργείο καλείται να στήσει μια ιστορία για το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, την αεροπορική εταιρία Turkish Airlines (που γιορτάζει 85 χρόνια) και την πόλη της Κωνσταντινούπολης που δεν έχει επισκεφτεί ποτέ στο παρελθόν ο ίδιος; Η απάντηση; Ένα φιλμ που δεν θέλεις να τελειώσεις, θέλεις να μπεις στο αεροπλάνο, να ταξιδέψεις, να πας στην Τουρκία, να δεις την πλοκή τι θα γίνει ανάμεσα στην ξανθιά (την Sylvia Hoeks του Blade Runner 2049) και την μελαχρινή (Αure Atika), να βρεθείς στον Βόσπορο, να ανέβεις στη σκάλα, να πάρεις το πλοιαράκι, να φας πρωινό, να φορέσεις γυαλιά ηλίου, και να γίνεις τουρίστας, κατάσκοπος, πρωταγωνιστής και κομπάρσος. Ο Ridley Scott σκηνοθετεί ένα στόρι για Όσκαρ για τη σύγχρονη Κωσνταντινούπολη σαν τον απόλυτο προορισμό, μαζί και location για την επόμενη ταινία του James Bond, ακόμη καλύτερα του Woody Allen. Για τους περίεργους, η ταινία γυρίστηκε σε τέσσερις ημέρες. Στο αεροδρόμιο, το Çırağan Palace Kempinski, την Βασιλική Κινστέρνα, την πλατεία Ταξίμ. Πότε είναι η επόμενη πτήση;
ΚΙ ΑΝ Η LADY GAGA EINAI H ΔΙΚΗ ΜΑΣ FAVOURITE;
Δεν πειράζει που ο Γιώργος Λάνθιμος απέσπασε μόλις ένα (από τα 10) Όσκαρ που περιμέναμε. Μπορεί να μην ήταν τελικά ο Favourite της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που έχει, όπως έχουμε καταλάβει, τις αδυναμίες της. Χωρίς παρουσιαστή λοιπόν για πρώτη φορά, και ιδιαίτερες εκπλήξεις. Καμία καινούργια πρόταση στο κόκκινο χαλί, τη μεγαλύτερη πασαρέλα της χρονιάς που περιμένουμε να δούμε τουλάχιστον κάτι που θα μας τραβήξει την προσοχή. Επειδή μας αρέσει. Και όχι επειδή ένας άνδρας φόρεσε tuxedo φόρεμα με ουρά ή η Charlize Theron έβαψε τα μαλλιά της. Και λοιπόν; Κρατάω μόνο την ερμηνεία της Lady Gaga, βραβευμένη με Όσκαρ πλέον, λάιβ, με τον Bradley Cooper αμήχανο απέναντι, και μετά δίπλα στο πιάνο, και την συγκινητική αποδοχή του βραβείου. Δεν τα παρατάμε. Αν έχουμε ένα όνειρο, πολεμάμε γι’αυτό. Σε ελεύθερη απόδοση; Mε όλα τα κλισέ; Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις αλλά πότε και πως θα ξανασηκωθείς. Η Lady Gaga έπεσε. Και φορούσε Alexander McQueen. Aν ξανασηκώθηκε; Φυσικά. Προτού πάει στο καθιερωμένο πάρτι του Vanity Fair, είχε σηκώσει δύο φορές όλους τους θεατές της φετινής απονομής για να την αποθεώσουν. A Star is Born? «I'm falling. In all the good times I find myself. Longing for change. And in the bad times I fear myself.»
ΤΗΕ FAVOURITE. ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ
Ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί 10 Όσκαρ, κι εμείς δεν έχουμε παρά να εμπνευστούμε από τις ηρωίδες της ταινίας The Favourite για να επιλέξουμε κοσμήματα και ρούχα εποχής που δημιούργησαν τάσεις.
Τα μπαρόκ μαργαριτάρια, μικρά, μεγαλύτερα, πληθωρικά, διακριτικά, αλλάζουν ανάλογα με τον ρόλο και την κορύφωση του σεναρίου. Ήδη από την αφίσα του φιλμ, αλλά και το επίσημο τρέιλερ του φιλμ, είδαμε τις ερμηνείες, τη σκηνοθεσία, τη συνέπεια, μας αρέσει που επικρατεί αναρχία στην εποχή, στιλιστικά και αισθητικά, για να μπορούμε να παίζουμε με ελευθερία στον καθρέφτη.
Έχετε προσέξει τα σκουλαρίκια; Tα περιδέραια; H Βασίλισσα Anne, την οποία, υποδύεται η Olivia Colman, η Lady Sarah, (Rachel Weisz), και η Αbigail, (Εmma Stone), χτίζουν τους ρόλους τους, με ανατρεπτική πολυτέλεια, όπως υπαγορεύει και ο σκηνοθέτης της ταινίας.
Ανάλογα με τα κοσμήματα, φωτίζονται (ή υποφωτίζονται) και τα πρόσωπα των πρωταγωνιστριών. Στις σκηνές μέσα κι έξω από το παλάτι, στον χορό, στη σκοποβολή, οι συμβολισμοί γίνονται ακόμη πιο έντονοι, όταν τα μαργαριτάρια γίνονται από λευκά και κρεμαστά, υπερμεγέθη για τα δεδομένα της εποχής αλλά και γκρι και μαύρα, με ασορτί περιδέραια, για να δούμε ακόμη και πέρλες σε χρυσούς κρίκους.
Κοσμήματα που μικραίνουν και μεγαλώνουν, ανάλογα με τη δημοτικότητα της ηρωίδας. Γιατί ενώ θα νόμιζε κανείς ότι η βασίλισσα δικαιούται να φοράει τα πιο εντυπωσιακά κοσμήματα, η ανατροπή θα γίνει και μέσα από την εικόνα της.
Ευκαιρία λοιπόν να δούμε την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ξανά και ξανά για να ανακαλύψομε τα δικά μας Αγαπημένα. Μαργαριτάρια, που φοριούνται όπως και στο φιλμ, με ασπρόμαυρα ρούχα, χωρίς καμία διάθεση ιστορικής αναβίωσης, κάτι που άλλωστε δεν επιδίωξε και η ενδυματολόγος του φιλμ, Sandy Powell.
Κι αν το Νet-a-porter.com δεν προλαβαίνει να στέλνει παραγγελίες με κλασικά κοσμήματα με πέρλες, οι νύφες έχουν αφήσει τις τιάρες, για αληθινά μαργαριτάρια. Στην ταινία πάντως, μπορεί ακόμη και τα στέμματα να ήταν χειροποίητα, οι πέρλες, ήταν ψεύτικες. Αυτά συμβαίνουν στις ταινίες όμως. Στην πραγματική ζωή καλύτερα να επενδύουμε στην αλήθεια.
ΩΧ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΛΙΓΟ ΚΡΑΣΙ, ΛΙΓΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ...ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ; ΠΟΣΑ ΚΛΙΣΕ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ;
Είδα την καινούργια διαφημιστική καμπάνια για την Ελλάδα. Μόλις διάβασα τον τίτλο, κατάλαβα. Unlock the feeling, δηλαδή, κανένα συναίσθημα. Παρακολούθησα το δίλεπτο σποτ (2.09) για να μείνω με την απορία. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να προβάλουμε σήμερα στον υπόλοιπο κόσμο; Ήλιος και θάλασσα; Ακρόπολη, Σαντορίνη, Καλαματιανός, Greek Syrtaki, tzatziki, choriatiki και «πιες», «βούτα», «δες»; Μια Ελλάδα για το καλοκαίρι; Eποχιακή; Αυστηρά για τη σεζόν, από τον Ιούνιο, άντε και μέχρι τον Οκτώβριο; Κι αν εστιάζαμε, έτσι για αλλαγή, στον ιατρικό ή τον θρησκευτικό τουρισμό, συνέδρια, αθλητικές διοργανώσεις, 12 μήνες τον χρόνο; H εποχικότητα είναι ντεμοντέ. Και στην Τουρκία έχουν ήλιο και θάλασσα, και στην Κροατία, αλλά και σε νέους, φωτογενείς προορισμούς, όπως είναι το Μπατούμι, στη Γεωργία και το Σότσι, την Ρωσική Ριβιέρα. To Oh My Greece, με κλισέ ακρωνύμιο ΟMG και ανάλογο hashtag, σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το παλιό και αγαπημένο Chosen by the Gods. Η νέα καμπάνια για την Ελλάδα του 2019 παίζει αποκλειστικά με κλισέ: ηλιοβασίλεμα και κόκκινα γένια, ναυαγός τύπου Survivor και πεφταστέρια, ελληνική σημαία και καρπούζι, γλάροι και καϊκια, κρασί, ελιές και ούζο. «Άκου», «φάε», «κοίτα», «έλα», «ξεκλείδωσε το συναίσθημα». Oh my Greece ή Ωχ η Ελλάδα μου;