Τι κοινό μπορεί να έχει ο Βασιλιάς Λιρ με τον Τσάρλς Ντίκενς, τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, τον Καρλ Μαρξ και τον Τσε Γκεβάρα; Ο Φιντέλ Κάστρο με τον Τζορτζ Μάικλ; Άλλοι έχουν τα γένια, άλλοι και τα ...χτένια. Πετάξτε τα ξυραφάκια και τους αφρούς ξυρίσματος. Τα γένια είναι και πάλι της μόδας. Μην πάει ο νους σας σε καλοσχηματισμένα, τριγωνικά μουσάκια, όπως είναι αυτό των λαϊκών τραγουδιστών ή ακόμη καλύτερα του Ali G (τον θυμάστε σίγουρα από το βίντεο-κλιπ του Music της Μαντόνα). Μιλάμε για Ροβινσώνα Κρούσο, για αληθινές γενειάδες που καλύπτουν ακόμη και τον λαιμό, για το look του Άγιου Βασίλη, για τον Τζεφ Μπρίτζες στις καλύτερες κινηματογραφικές του στιγμές.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μπραντ Πιτ εμφανίστηκε σε μία ακόμη λαμπερή κινηματογραφική πρεμιέρα στο Λος Άντζελες αγνώριστος. Οι περισσότεροι δεν θα τον είχαν αναγνωρίσει αν δεν συνοδευόταν από την τότε σύζυγο του, Τζένιφερ Άνιστον. Όμως δεν είναι ο μόνος που αποφάσισε να αφήσει μακριά, πλούσια γένια και να καλύψει το πρόσωπο του. Στις επιδείξεις μόδας τα πιο περιζήτητα μοντέλα της ανδροκρατούμενης πασαρέλας, αλλά και οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής, του σινεμά, διαδίδουν το «μάτσο» μήνυμα.
Γενειοφόροι υπάρχουν πολλοί. Άλλοι χάνουν την οδοντόβουρτσα μέσα στα γένια τους κι άλλοι ξύνονται διαρκώς. Η άποψη ότι τα γένια μπορεί να είναι και σέξι, γεννήθηκε τη δεκαετία του '60. Θα πρέπει να γυρίσει κανείς στο 1880 για να βρει την απενεχοποίηση της γενειάδας αφού για δεκαετίες κανένας γενιοφόρος δεν γινόταν αποδεκτός στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας.
Σήμερα όσοι δεν λένε να αποχωριστούν το μούσι τους, μιλούν για αληθινό χόμπι. Υπάρχουν πολλοί που το περιποιούνται 30 χρόνια τώρα, δεν μπορούν να σκεφτούν το είδωλο τους χωρίς αυτό, περνούν ατέλειωτες ώρες μπροστά στον καθρέφτη «κλαδεύοντας» το. Σκεφτείτε μόνοι ποιοι το έχουν υιοθετήσει ως τρόπο ζωής. Ο Γουίλιαμ Σέξπιρ γιατί αποτελούσε κομμάτι της επανάστασης. Ο Τζορτζ Μάικλ επιμένει, παρά την αρνητική κριτική που δέχεται χρόνια τώρα για το επιμελώς ατημέλητο γένι του.
Στην χώρα μας πάντως έχει συνδεθεί με την αριστερή ιδεολογία, με επαναστατική διάθεση αλλά και με τους κληρικούς. Αντιθέτως στην Αγγλία οι περισσότεροι, αν και όχι όλοι οι καθολικοί ιερωμένοι, είναι «σπανοί». Ενας φροϋδικός αναλυτής από τη δεκαετία του '50, ο Τσαρλς Μπεργκ, εισήγαγε πρώτος την άποψη ότι το μούσι είναι ένας φαλλός. Σύμφωνα με τον Δαρβίνο, η έντονη ανδρική τριχοφυϊα αποτελεί σύμβολο απειλής. Οι ψυχολόγοι πάλι υποστηρίζουν ότι όσοι αφήνουν μούσι, είναι ανασφαλείς σεξουαλικά ενώ τουλάχιστον το 80% των γυναικών δηλώνει πως μειώνει την ερωτική επιθυμία αφού «κάθε φιλί αποτελεί τραυματική εμπειρία».
Ας μιλήσουμε για ...τρίχες λοιπόν. Στην θεωρία, οι άνδρες είναι ελεύθεροι να αφήνουν γένια ενώ οι γυναίκες όχι. Όμως όλα ανατρέπονται και όλα αλλάζουν. Το μουστάκι αποτελούσε συνώνυμο του ανδρισμού για τους ετεροφυλόφυλους τη δεκαετία του '40, για να συνδεθεί με την ομοφυλοφιλία το '70 και να εξαφανιστεί σχεδόν στη δεκαετία του '90. Για τους Κινέζους επιστήμονες είναι ανθυγιεινό να είναι κανείς κλώνος του Santa γιατί όπως υποστηρίζουν είναι ευκολότερο να παγιδευτούν χημικές ρυπαντικές ουσίες στα γένια, εισπνέοντας κατά μέσον όρο 6,1 μονάδες, ρισκάροντας να μολυνθούν. Κι όμως υπάρχουν γιατροί που υποστηρίζουν πως όσοι έχουν έντονο βήχα, θα νιώσουν καλύτερα αν έχουν γενειάδα. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο The November Beard Club, σε μία ιστοσελίδα που παροτρύνει τους χρήστες του διαδικτύου να αρχίσουν να περιποιούνται τα γένια τους, και να αφήσουν μούσι από το Νοέμβριο και μετά. Έχετε έξι μήνες να πάρετε την μεγάλη απόφαση. Ή να ιδρύσετε το The December Beard Club, με δώρο στα πρώτα μέλη, μια βόλτα με το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη στον πλησιέστερο μπαρμπέρη...