Για να μπεις, πρέπει να είσαι κατ' αρχάς μέλος. Να έχεις την πλαστική, λευκή κάρτα σου μαζί, να χτυπήσεις κουδούνι στη βιομηχανική μαύρη πρόσοψη, να γνωρίζεις έναν τετραψήφιο αριθμό απέξω, να συνοδεύεσαι από μέχρι τρεις φίλους. Στο πρώτο μικρό δωματιάκι αφήνεις το παλτό σου και βγαίνοντας, αρκεί να πεις μόνο το όνομά σου -αν δεν σε έχει προλάβει ο υπεύθυνος- για να το πάρεις πίσω. Καλωσορίσατε σε μια ξεχωριστή λέσχη, μια φωτεινή ιδέα για την πόλη, το Salon de Bricolage, χώρο τέχνης για ποτό και φαγητό.
Και ύστερα μπαίνεις στο σαλόνι-μπαρ που μοιάζει οικείο, θα μπορούσε να είναι γκαλερί, μίνι λοφτ, το νεοϋορκέζικο ή βερολινέζικο σπίτι ενός φίλου ή για να είμαι πιο συγκεκριμένη, το σαλόνι, η κουζίνα και το πατάρι. Το Salon de Bricolage, στην οδό Αλωπεκής, στο Κολωνάκι, αλλάζει ανάλογα με την ώρα ή τη μέρα. Τις Δευτέρες μένει κλειστό, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ανοίγει από τις 7 το απόγευμα και μένει ανοιχτό μέχρι αργά.
Την πρώτη φορά που πήγα νόμιζα ότι θα είμαστε χαλαρά. Μεταξύ μας. Ήταν 10.30. Δύο ώρες μετά, ήρθαμε όλοι πιο κοντά. Η αίσθηση που έχεις είναι σαν να έχεις πάει σε κάποιο πάρτι, νιώθεις άνετα να χορέψεις, να χαιρετήσεις, να μιλήσεις με γνωστούς και φίλους, να επιστρέψεις και να μη βαρεθείς. Γιατί ακόμη κι αν πρόκειται για το πρώτο πριβέ κλαμπ στην Ελλάδα -όχι με την έννοια της αυστηρής πόρτας, αλλά της πιο ιδιωτικής ψυχαγωγίας- η χημεία αλλάζει κάθε τόσο. Η διαμόρφωση του χώρου είναι τέτοια ώστε να μπορεί κανείς να συνυπάρξει με ανθρώπους που δεν γνωρίζει απαραίτητα. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν κάτω από την ίδια στέγη άνθρωποι φαινομενικά διαφορετικοί μεταξύ τους, οι οποίοι δίνουν τον ίδιο ορισμό στην έννοια «ψυχαγωγία». Και τον βιώνουν, χωρίς ενοχές.
Ειδικά στον χώρο του «εστιατορίου», της κουζινοτραπεζαρίας για την ακρίβεια, που χωρίζεται με μαύρες κουρτίνες από το υπόλοιπο salon, δικαιολογείται ακόμη και η ονομασία. Βricolage λοιπόν με ένα τραπέζι σαν παζλ, μοναστηριακού τύπου, με ανόμοιες καρέκλες. Η ιδέα είναι ότι μπορεί να κάθεται δίπλα σου η πρώτη κυρία του ελληνικού θεάτρου, ένας σούπερ σταρ stand up comedian, ή ένα 25χρονο αγόρι που δεν το έχεις ξανασυναντήσει στη ζωή σου. Βρίσκεται όμως στη διπλανή σου καρέκλα. Όχι, δεν είναι ένα ακόμη πριβέ κοσμικό στέκι. Το μπέρδεμα των μελών και της παρέας τους είναι μάλλον το πιο ενδιαφέρον στοιχείο. Οι εκπλήξεις.
Η βιβλιοθήκη με τα αυστηρά επιλεγμένα βιβλία. Η δυνατότητα να φωτογραφηθείς με τον φίλο σου και να σε δουν όλοι για δευτερόλεπτα στη μεγάλη οθόνη, στο πρωτότυπο cinema wall, στο οποίο προβάλλονται και εικόνες σύγχρονης τέχνης. Τα έργα τέχνης στους τοίχους. Το sushi στον επάνω όροφο, μαζί με έναν χώρο οικείο και όσο χρειάζεται μυστηριώδη.
Πώς γίνεσαι μέλος της λέσχης; Τα μέλη εγκρίνονται από συγκεκριμένη επιτροπή. Πρέπει να πληρώσεις ένα ποσό -εγγραφή και ετήσια συνδρομή-, να περάσεις από πενταμελή επιτροπή και να νιώθεις μάλλον τυχερός, αφού θα πρέπει πρώτα να σε έχουν προτείνει δύο μέλη. Ο αριθμός που έχει οριστεί από την ίδρυση του Bricolage είναι τα μέλη να μην ξεπεράσουν τα 350, γι' αυτό και η επιλογή γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή.
Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του club (www. salon debricolage.gr) ενημερώνεται κανείς για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί αλλά και για όσα έχουν ήδη γίνει. Προσωπικές ξεναγήσεις, φιλοξενία εικαστικών πρότζεκτ, συναυλιώνμ εκθέσεων φωτογραφίας, σεμιναρίων γευσιγνωσίας, γευστικών δοκιμών… Σαλόνι «ερασιτεχνίας»... Λέσχη συνδρομητικής ψυχαγωγίας. Δηλαδή; Ευζωία «do it yourself», αλλά και τέχνη members only. Στην κουζίνα, αν θέλεις, μπορείς να μαγειρέψεις ο ίδιος. Για 14 άτομα το πολύ...