Aν νομίζετε ότι είναι εύκολο να ψωνίζεις ωραία και «έξυπνα», διαχρονικά κυρίως, ρούχα και αξεσουάρ, χωρίς να κινδυνεύετε να γίνετε κλώνος στην ίδια ιστορία, τότε μάλλον ανήκετε στη μειοψηφία. Γιατί ωραία τα H&M, τα Zara, τα Bershka, και όλα τα αντίστοιχα καταστήματα που συναντά κανείς στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, και αντίστοιχες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά αν δεν ξέρεις από πριν τι είναι αυτό που ψάχνεις, τι σου πηγαίνει, πως μπορείς να το αξιοποιήσεις, δεν αποκλείεται να καταλήξει στη στοίβα με τις αποτυχημένες αγορές της δεκαετίας. Ιδού λοιπόν ένας αυθόρμητος οδηγός για γυναίκες και άνδρες που δεν θέλουν να ξοδεύουν πολλά χρήματα για τη γκαρνταρόμπα τους αλλά ούτε και να το φωνάζουν:
Kανόνας 1: Δεν αγοράζουμε ποτέ έντονα χρώματα, εμπριμέ, ρίγες, στάμπες που κάνουν μπαμ. Κινδυνεύουμε κάθε φορά που βγαίνουμε έξω να συναντάμε τον δίδυμο αδερφό ή την δίδυμη αδερφή μας στην καλύτερη περίπτωση. Επενδύστε σε μονοχρωμίες και ήσυχα σχέδια. Ετσι κανείς δεν θα καταλάβει τι κρύβει η ετικέτα σας. Για τον ίδιο επίσης λόγο, δεν αγοράζουμε ποτέ τίποτα χωρίς πρώτα να το δοκιμάσουμε.
Κανόνας 2: Οταν μαθαίνετε για συνεργασίες γνωστών σχεδιαστών μόδας με αλυσίδες του στιλ, επιδιώξτε να ενημερωθείτε από πριν μέσω των σχετικών ιστοσελίδων και αφιερωμάτων, για τα σχέδια που θα βγάλουν. Έτσι τις πρώτες κιόλας ημέρες (αν όχι την πρώτη) θα έχετε έναν στόχο για να αποκτήσετε κάτι που θα αξίζει πραγματικά και τον κόπο και το ...σπρώξιμο.
Κανόνας 3: Προσέξτε καλά τα υφάσματα. Και τα χρώματα. Υπάρχουν υλικά που κραυγάζουν την ποιότητα τους. Αποφύγετε καλύτερα τα μεταξωτά, προτιμήσετε το κοτόν, το βαμβάκι, αναζητήστε οικολογικές λύσεις, οργανικές. Όσο για τις αποχρώσεις, το μαύρο αποτελεί πάντα μια ασφαλή επιλογή, αν και πολλές φορές ακόμη και ο συνδιασμός του μαύρου (σε σακάκι για παράδειγμα και παντελόνι) μπορεί να είναι προβληματικός, γι'αυτό ελέγξτε καλά τον τόνο. Τα φλούο φωνάζουν φτηνιάρικα...
Κανόνας 4: Όταν είστε υπέρ της άποψης πολλά και οικονομικά -και όχι λίγα και καλά-, φροντίστε τουλάχιστον να μην κάνετε τσιγκουνιές στα αξεσουάρ. Παίξτε με τις μπλούζες, τα παντελόνια, τις ζακέτες, άντε και τα φορέματα, όταν όμως μιλάμε για τζιν, παπούτσια και ζώνες ή τσάντες, ας είστε καλύτερα γενναιόδωροι. Μπορείτε να αναβαθμίσετε με μια μόνο κίνηση ένα σύνολο που σας κόστισε μόλις 20 ευρώ...
Κανόνας 5: Έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε υπέρ των λογότυπων και των κινητών διαφημίσεων. Μην αγοράζετε ποτέ μπλουζάκια ή γενικότερα ρούχα που προδίδουν την προέλευση τους. Εκτός φυσικά κι αν σας τα ...χαρίζουν. Σε αυτή την περίπτωση αξιοποιήστε τα καλύτερα σαν πιτζάμες.
Κανόνας 6: Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να είστε ιδιαίτερα φιλικοί με τις πωλήτριες. Ακόμη κι αν δείχνουν πολυάσχολες, σίγουρα θα βρείτε τον τρόπο να μάθετε πόσο συχνά παραλαμβάνουν νέα εμπορεύματα -συνήθως δυο φορές την εβδομάδα-, αν έχουν κάτι που είδατε σε κάποια καμπάνια (ή αν σκοπεύουν να το φέρουν), αν μπορούν να σας κρατήσουν κάτι που σας ενδιαφέρει.
Κανόνας 7: Ο τελευταίος μας κανόνας δεν είναι και αυτονόητος. Δεν είστε υποχρεωμένοι να προδώσετε σε κανέναν από που ψωνίζετε. Αν νομίζετε ότι είναι μαγκιά να μαρτυράτε κάθε φορά πόσα χρήματα δώσατε για την «ευκαιρία» που φοράτε, είστε γελασμένοι. Την επόμενη στιγμή δεν αποκλείεται ο άνθρωπος που είχατε απέναντι σας να έχει ήδη στηθεί στην ουρά για να αγοράσει την ίδια στολή. Ευτυχώς ή δυστυχώς η μυστικοπάθεια είναι της μόδας.