https://webtv.ert.gr/ert1/istories-modas/08dek2018-istories-modas-2/
Ιστορίες μόδας φτιαγμένες από χρυσά χέρια. Χέρια που έμαθαν να γαζώνουν, να μιμούνται τη μηχανή, να δημιουργούν φορέματα στα πρότυπα της υψηλής ραπτικής, να κεντούν, να ράβουν, να ξηλώνουν, να ξενυχτάνε.
Και σήμερα, που όλα μοιάζουν ίδια, κλωνοποιημένα, μαζικά, η επιστροφή στο χειροποίητο, σε πιο μικρές συλλογές, σε ανδρικά πουκάμισα με κεντημένο μονόγραμμα, σε πολύτιμα υλικά, σε γυαλιά ηλίου που μαρτυρούν ώρες αφοσίωσης, σε αξεσουάρ και κοσμήματα, είναι η στιγμή να εκτιμήσουμε το χειροποίητο σαν το συνώνυμο της απόλυτης πολυτέλειας.
Για την Ιωάννα Σουλιώτη, που υπήρξε μοντέλο στις πιο «προσωπικές» στιγμές του εγχώριου ντιζάιν, οι διαφορές στο τότε και το τώρα, είναι εμφανείς αλλά δεν μοιάζουν να την τρομάζουν.
Ο Δημήτρης Ντάσσιος, σχεδιαστής που ξέρει να μπερδεύει διαφορετικά στοιχεία μαζί, αυτοσαρκάζεται. Βαφτίζει μια συλλογή «Η Άρτα και τα Γιάννενα», ίσως γιατί δεν τον τρομάζει ο μαξιμαλισμός της μόδας.
Ο Άγγελος Μπράτης εμπνέεται από τον Γιάννη Μόραλη και παρουσιάζει μια συλλογή με ελληνική τέχνη στην Ιταλία, με τον Giorgio Armani, να του παραχωρεί το θέατρό του. Δεν θέλει να απομακρυνθεί από την παλιομοδίτικη διαδικασία παραγωγής ρούχων. Θα μιλήσει για τη σχέση αρχιτεκτονικής και μόδας, τη μόδα χωρίς εθνικότητα, το Ιnstagram και τα ρούχα που κάνουν την οθόνη να …εκραγεί.
Κι έχουμε και τις Ιστορίες Μπαλαρίνας με τον Λεμήσιο, έναν παραδοσιακό οικογενειακό οίκο και τον εκπρόσωπο του στο σήμερα, να θυμάται τη δεκαετία του ’70 με την Μπριζίτ Μπαρντό στις Κάννες. Να ξεχωρίζει από τη βιτρίνα παπούτσια που λένε ιστορίες, να μιλάει για χειροποίητα, έξαλα παπούτσια, που όμως παραμένουν φλατ.
Έξαλα όμως μπορούν να γίνουν και τα καπέλα, με την καλή έννοια. Δηλαδή εκκεντρικά, με την Κατερίνα Καρούσσου, να υπογράφει εδώ και δεκαετίες, χειροποίητες ιστορίες. Καπέλα για κάθε μέρα ή για καπέλα ξεχωριστά, αλλά πάντα καπέλα που μας βοηθάνε να μην μοιάζουμε όλοι ίδιοι.
Οι χειροποίητες Ιστορίες Μόδας έχουν να αποκαλύψουν αυστηρά προσωπικές στιγμές στον κόσμο του κοσμήματος. Ο Γιάννης Σεργάκης, κοσμηματοποιός, αγαπάει την τεχνολογία και παράλληλα ξέρει πώς να αναδείξει το χειροποίητο. Γνωρίζει καλά ότι το χέρι φροντίζει διαφορετικά κάτι που προορίζεται να αντέξει για πάντα.
Επιστρέφουμε από εκεί που ξεκινήσαμε; Ναι, με λιγότερες αντιγραφές, μεγαλύτερη τόλμη και εξωστρέφεια, ελληνικότητα και τεχνογνωσία. Τι να μαρτυρούν άραγε οι ρυτίδες-διαδρομές στα επιδέξια χέρια μιας μοδίστρας ή ενός ράφτη; Η αναγνώριση άργησε έναν αιώνα.