Τα Μωραϊτόπαιδα και τα …Κολεγιόπαιδα. Τα Μωραϊτάκια, οι Αρσακειάδες, τα φλωράκια… Υπήρξα λοιπόν κι εγώ Μωραϊτάκι, χωρίς πρωταγωνιστικό ρόλο, σε ένα σχολείο που μπορεί να είναι ανταγωνιστικό, να είναι σοφό (φέτος γίνεται 80 χρονών), να χτίζει και να διατηρεί φιλίες στον χρόνο, τώρα όμως θέλει να δούμε τι μπορεί να κάνει όταν αποφασίζει να γιορτάσει με μια ταινία μεγάλου μήκους, κάτι ανάμεσα σε Χόλιγουντ και Μπόλιγουντ, στη σύγχρονη Ελλάδα, με φίλους-απόφοιτους μικρούς και μεγάλους χορηγούς (τέσσερις μεγάλοι χορηγοί και 50 συνολικά υποστηρικτές), ηθοποιούς (20 ηθοποιοί και τραγουδιστές για την ακρίβεια) που δεν φοβούνται να αποκαλύψουν πότε αποφοίτησαν, (μήπως το 2005;) αλλά συμμετείχαν εθελοντικά, με το φιλμ «Ιστορίες Χωρίς Χρόνο» να δοκιμάζεται σήμερα, και το Σάββατο, ανάμεσα σε «αληθινές» ταινίες, στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, και μάλιστα στο επίσημο πρόγραμμα.
Όταν έχεις συνδέσει τα σχολικά σου χρόνια με ένα μέρος, η γλυκόπικρη νοσταλγία είναι δεδομένη. Κι όταν πηγαίνουν και τα παιδιά σου εκεί, από μωρά, και είναι τώρα έφηβοι, η νοσταλγία γίνεται σύγχρονη μνήμη. Οι αναμνήσεις αποκτούν δεύτερη ζωή, την ίδια στιγμή, που η συμμαθήτρια σου Άριελ εμφανίζεται τώρα λάιβ σαν μαμά, η Ναταλία από τον θεατρικό όμιλο του σχολείου, διανύει χρόνια στη σκηνή και την οθόνη, η Μυρτώ δεν βάφει πια τα μαλλιά της με χέννα όπως τότε, ο Χάρης, ο Άλεξ, ο Κώστας, συνυπάρχουν στην πρώτη σειρά για τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και όλοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, καθηγητές, απόφοιτοι και μη, συναισθηματικά φορτισμένοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θέλουμε να μπούμε σε μια κινηματογραφική αίθουσα, και να παρακολουθήσουμε μια ιστορία, ή μάλλον έξι ιστορίες αγάπης, για μικρούς μαθητές (από 8-18 χρονών), μαζί με 400 συμμετέχοντες-εθελοντές, που μεγάλωσαν, μίκρυναν, αποστήθισαν ρόλους, αγκαλιάστηκαν, αντέγραψαν σκονάκια στα μικρά λαχανί θρανία, βρέθηκαν σε 40 τοποθεσίες, με κυριότερη την Τήνο.
Και το Παλαιό Ψυχικό; To περίπτερο; To δασάκι; Το φουαγιέ; Το πανηγύρι; Ο σκηνοθέτης, Βασίλης Ραϊσης, καθηγητής του σχολείου σήμερα, αφηγείται την ιστορία του Νίκου και της Έλενας σε έξι φάσεις της ζωής τους. Αν τα έφτιαξαν; Χώρισαν; Φιλήθηκαν; Αν έμειναν μεταξεταστέοι; Άραγε είχαν άριστα στον έλεγχο; Και η κ. Μαραγκουδάκη; Τα Αχτύπητα Φιλέτα; Πότε είπαμε ότι αποφοίτησες;