Δεν είναι μόνο η Γκουίνεθ Πάλτροου που ονειρεύεται να γίνει Όπρα (Γουίνφρεϊ) στη θέση της Όπρα. 'Αλλο αν σε εβδομαδιαία βάση μας στέλνει συνταγές μαγειρικής, συμβουλές για μια ήρεμη συμβίωση με τον σύντροφό μας, λύνει ακόμη και οικονομικές ανασφάλειες μέσω ερωταπαντήσεων. Αν μάλιστα ακολουθούσαμε όλες αυτές τις «συνταγές» και διαβάζαμε με πάθος όλα αυτά τα self-help βιβλία που κυκλοφορούν ειδικά στην Αμερική (όχι ότι και στην Ελλάδα δεν μεταφράζονται), μπορεί να είχαμε μπει κι εμείς στη διαδικασία να λανσάρουμε τη δική μας σοφία σε συσκευασία βιβλίου, blog, dvd, τηλεοπτικής εκπομπής...
Γίνε κι εσύ σοφός, μπορείς. Τώρα με το lifestyle όλα είναι πιθανά. Και όλα απενεχοποιημένα. Αυτό που πουλάνε πλέον οι προσωπικοί σύμβουλοι ζωής είναι ένας κύκλος εμπιστοσύνης, χωρίς ραντεβού, με μικρά και μεγάλα μυστικά που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Η Γκαμπριέλ Μπέρνσταϊν, για παράδειγμα, έχει βρει τον τρόπο να πείθει γυναίκες κυρίως (από 20χρονα κορίτσια μέχρι πολύ μεγαλύτερες γυναίκες) να αφιερώνουν δύο ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο κάθε βδομάδα για να αλλάξουν τη ζωή τους, πνευματικά και σωματικά.
Το βιβλίο της έχει τίτλο «Add more-ing to you life» και έμφαση δίνεται κυρίως στο φως, δηλαδή στην αισιοδοξία. Η βασική της συμβουλή είναι να κάνουμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα κάτι που μας «ξυπνάει». Η ίδια δεν πίνει, δεν τρώει κόκκινο κρέας, δηλώνει θεραπεύτρια της New Age εποχής. Οι πελάτισσες πάντως που πληρώνουν 180 δολάρια για τέσσερις εβδομαδιαίες συνεδρίες, την αποκαλούν γκουρού. Μπορεί και σωτήρα.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε σε κάποια φάση της ζωής μας μιας μορφής καθοδήγηση. Ή έτσι νομίζουμε. Υπάρχει και η περίπτωση μιας πρώην ηθοποιού, της Κρις Καρ, η οποία, διαγνώστηκε με καρκίνο σε συκώτι και πνεύμονες. Κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδρομή της μεταμόρφωσής της που γυρίστηκε και σε ντοκιμαντέρ (Crazy sexy cancer), χώρεσε σε δύο βιβλία, όπως και σε ιστοσελίδα (www. crazysexylife. com). Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν καθώς συμμετέχουν και άλλες σύμβουλοι ζωής, όπως η κόρη του Ντίπακ Τσόπρα, Μαλίκα.
Ό, τι κι αν διαβάσεις πάντως, επαναλαμβάνονται τα ίδια (σχεδόν) πράγματα. Με άλλον τρόπο. Άλλες εικόνες. Άλλα βιώματα. Κι εκεί «παίζει» τι θα σου μιλήσει στην καρδιά. Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε σωστά, να γυμναζόμαστε, να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να αρχίσουμε να ακούμε τις ανάγκες μας. Οι σύγχρονοι γκουρού της ζωής τα θέλουν όλα. Και διαλογισμό και σωστή διατροφή. Και πνευματικότητα και γραμμωμένο σώμα. Η συγγραφέας του «Making the best of it», Τζένιφερ Μακαλούζο-Γκίλμορ, λέει ότι διάβασε 600 βιβλία αυτοβοήθειας μέχρι να φτιάξει το δικό της. Στην πρώτη της «τάξη» φώναξε τις γειτόνισσες. Και βρέθηκε στο διαμέρισμά της με 3 φίλες. Ύστερα από μία εβδομάδα είχε εννέα πελάτισσες και εφτά χρόνια μετά, 700 γυναίκες. Ο σωτήρας που λέγαμε...