Η ψυχολογία της πολυθρόνας. Τι μπορούμε άραγε να μάθουμε από τον τρόπο που ζει κανείς για το τι άνθρωπος είναι; Τι προδίδει το σπίτι μας για εμάς τους ίδιους; Δεν μπορεί να μην έχετε μπει στον πειρασμό να το σκεφτείτε. Να έχετε ξαφνιαστεί με επισκέψεις σε σπίτια φίλων, ανθρώπων που γνωρίζατε χρόνια -ή νομίζατε ότι γνωρίζατε- αλλά και με κλεφτές ματιές στα διπλανά διαμερίσματα, σε γειτονικά σπίτια, βλέποντας την ίδια διαρρύθμιση και εντελώς άλλη αντιμετώπιση, τόσο αισθητική, όσο και λειτουργική.
Εταιρία όπως η Makno Consulting με έδρα της το Μιλάνο αναλαμβάνει καταστάσεις «εσωτερικού χώρου». Πώς μπορεί δύο διαμερίσματα να είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους; Υπάρχουν τα κλειστά σπίτια ή τα φρούρια, που δεν ανοίγουν παρά μόνο σε φίλους και συγγενείς και τα... καμπριολέ, εκείνα που μοιάζουν σαν βιτρίνες καταστημάτων ή γκαλερί.
Δεν σημαίνει ότι το ένα στιλ είναι σωστό και το άλλο λάθος. Εδώ και χρόνια, εταιρίες σαν την Makno εξετάζουν χιλιάδες κατοικίες στην Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη προκειμένου να καταγράψουν κώδικες που μας δίνουν πληροφορίες για αισθητικές προτιμήσεις και καταναλωτικές μανίες. Τα αποτελέσματα μεταπωλούνται σε εταιρείες και κατασκευαστές επίπλων, ντιζάινερ, για να καταλάβουν τι είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουμε όταν πηγαίνουμε για ψώνια.
Οι πρώτοι στατιστικοί «κανόνες». Το 31% των Ιταλών ή περίπου 18,6 εκατ. ζουν σε «κλειστά» σπίτια ή οχυρά όπως τα αποκαλούν. Είναι κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με περιορισμένα έσοδα που συνηθίζουν να διατηρούν παλιά έπιπλα με συναισθηματική αξία. Πώς γίνεται η έρευνα; Με πολύωρη επίσκεψη και φυσικά συνέντευξη. Το 26% των Ιταλών, οι πιο νέες οικογένειες, προτιμούν το σπίτι ανοιχτό σαν
τζάκι, με λειτουργικό περιεχόμενο και μινιμαλιστικό περιτύλιγμα.
Υπάρχει βέβαια και το σπίτι-γραφείο. Ένα μέρος για να κάνεις πράγματα. Για να κεντάς, να πλέκεις, να φτιάχνεις κουλουράκια, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Και το σπίτι-θέατρο. Σαν μια σκηνή επίδειξης πλούτου και ισχύος από εύπορους ιδιοκτήτες που προσλαμβάνουν διάσημους αρχιτέκτονες και διακοσμητές για να εντυπωσιάσουν φίλους, γνωστούς και πελάτες. Και η... τέντα, που εύκολα στήνεται και ξεστήνεται, με λιγοστά έπιπλα, για όσους ζουν μόνοι, σπουδαστές, νέους που ψάχνονται και συνηθίζουν να μετακομίζουν κάθε λίγο και λιγάκι.
Η έρευνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν και σε μικρότερο δείγμα, έδειξε ότι ο κόσμος ανακυκλώνει αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων. Στα πρώτα βήματα μπορεί να είναι όλα λευκά για ανακωχή με το παρελθόν, αλλά λίγα χρόνια μετά η ιστορία ξαναχτίζεται με τα ίδια κομμάτια του παζλ, απλώς σε άλλη θέση. Ροζ ψυγεία στην Ινδία; Το τόλμησε γνωστή εταιρεία ύστερα από σχετική έρευνα και ξεπούλησε πριν καλά καλά χωνέψει ότι ήταν καλή ιδέα να λανσάρει τη συγκεκριμένη απόχρωση στο εμπόριο...