To «νέο» γυμνό είναι ο τίτλος των ημερών. Ή κάπως έτσι. Σίγουρα ένα φαινόμενο της εποχής. Και δεν έχει να κάνει με τη σεζόν, αν πρόκειται για καλοκαιρινή ή χειμωνιάτικη μόδα. Για τέσσερις εβδομάδες, όσο διαρκούν οι Εβδομάδες Μόδας για το πρετ-α-πορτέ, στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, τα είδαμε όλα. Στήθος, αφαλό, ρόγες, πλευρά, γλουτούς, σπονδυλική στήλη, ποια κλειδαρότρυπα, ποιες τάσεις… Μαθήματα ανατομίας σε απευθείας μετάδοση από τις μητροπόλεις της μόδας.
Και κανείς δεν μοιάζει πλέον να σοκάρεται. Να αντιδρά. Να αναρωτιέται που είναι το όριο ανάμεσα στο χυδαίο και το πορνό. Υποψία ερωτισμού; Αν το άλλοθι είναι λίγη δαντέλα, μερικά λουράκια, η αποδομημένη ανάμνηση κάτι εσωρούχων, θα μπορούσε να είναι κι αυτό.
Και μπορεί να μην ευθύνεται τελικά αποκλειστικά η απόλυτη ινφλουένσερ Kim Kardashian με το αυθεντικό, ολοκέντητο, διάφανο και ασφυκτικά στενό φόρεμα-υπερπαραγωγή της Marilyn Monroe στο κόκκινο χαλί του Met Gala στη Νέα Υόρκη ή κάθε φορά που «αποθεώνεται» με δημιουργίες που δεν αφήνουν τίποτα στην φαντασία.
Αλλά και τα μοντέλα που ερμηνεύουν ρόλους στην πασαρέλα (κι ύστερα σε αναρτήσεις στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης), χωρίς εσώρουχα, με σουτιέν που φοριέται σαν τοπ με ανδρικό κοστούμι, χαμηλοκάβαλα παντελόνια που αποκαλύπτουν τα ανύπαρκτα σχεδόν εσώρουχα, micro μίνι φούστες που θυμίζουν ζώνες και εξαντλούνται στα ράφια, στα e-shops, στις βιτρίνες, στα ηλεκτρονικά καλάθια.
Θέλετε να μαντέψετε λοιπόν ποια ήταν η επικρατέστερη τάση στη διάρκεια της πιο πρόσφατης Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης για το καλοκαίρι που έρχεται; To γυμνό δέρμα. Ή το «less is more», με άλλα λόγια, «όσο λιγότερα ρούχα, τόσο το καλύτερο.» Για ποιον; Για ποιους άραγε;
Εκεί είδαμε την Εlla Emhoff, θετή κόρη της Αντιπροέδρου της Αμερικής, Kamala Harris, να περπατάει στην επίδειξη του Prabal Gurung, με διάφανο πράσινο ύφασμα, δεμένο σαν κουρτίνα, αφήνοντας εκτεθειμένο το στήθος και μαύρη μίνι φούστα. Στην επίδειξη του Tom Ford τα μοντέλα λάνσαραν τοπ από δίχτυ. Και η Bella Hadid, από τα πιο αναγνωρίσιμα και καλοπληρωμένα μοντέλα στον πλανήτη, είχε τελείως ανοιχτό το φερμουάρ στην ολόσωμη φόρμα Fendi, για να αποκαλύψει το στήθος της, προτείνοντας να την φορέσουμε κι εμείς, μάλλον, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Ας μην κρυβόμαστε. Το βλέπεις, όταν κυκλοφορείς έξω. Όταν «σκρολάρεις» στο κινητό. Στο δρόμο. Στα stories. Στην τηλεόραση. Στο σινεμά. Σε διαφημιστικές καμπάνιες. Σε κορίτσια (και γυναίκες) της διπλανής πόρτας. Κινητά σε live αναμετάδοση, likes, πωλήσεις. Ποιο μικρό, μαύρο φόρεμα της Coco Chanel; Τα στοιχεία δείχνουν πως καθημερινά τα πιο περιζήτητα αντικείμενα πόθου στο Ίντερνετ είναι μικροσκοπικές φούστες, χαμηλοκάβαλα παντελόνια, κορσέδες, κομμένα τοπ, εσώρουχα που μπορούν να φορεθούν και σαν «κανονικά» ρούχα, διάφανες μπλούζες, διάφανα φορέματα, διάφανη μόδα.
Σχεδόν αόρατη. Και δεν είναι θέμα πουριτανισμού ή νέου καθωσπρεπισμού. Απλώς έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να μην μας σοκάρει τίποτα. Όλα έχουν να κάνουν με το σώμα. Ποια μέρη του σώματος μου θέλω να εκθέσω. Να γιορτάσω. Να φωτογραφήσω. Αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις. Αυτό είναι το σύγχρονο καλειδοσκόπιο, το παζλ, η πραγματικότητα, ωμή, βίαιη, «φθηνή», αισθησιακή, πείτε την όπως θέλετε.
Στην αρχή όλοι μιλούσαν για την ελευθερία που έφερε η πανδημία. Και πως η δημόσια γύμνια είχε να κάνει με την έκφραση της επιθυμίας για κοινωνική επαφή, έναν καινούργιο διάλογο ανάμεσα στο ρούχο και το σώμα. Ο Helmut Newton, ο κατεξοχήν φωτογράφος του γυμνού, ασπρόμαυρου και κλασικού πλέον, με μια νουάρ αισθητική που δεν υπονοούσε τίποτα χυδαίο, είχε πει σε συνέντευξη του πως ο λόγος που αντιδρούσαν ορισμένοι με τις γυμνές του φωτογραφίες ήταν επειδή τον ζήλευαν που είχε δει γυμνές όλες αυτές τις υπέροχες γυναίκες.
Στο παρελθόν η δεκαετία του 20 έδωσε ώθηση στη δομή και στους τονισμένους ώμους της μεταπολεμικής μόδας, όπως έγινε με τα sixties και το δυναμικό ντύσιμο των γυναικών με τα ταγέρ και τα αθλητικά, τις βάτες με τις παγιέτες, όλα στην υπερβολή, ως μια εισαγωγή στα παρεξηγημένα eighties. Μήπως ετοιμαζόμαστε για κάτι μεγαλύτερο; Mία ανατροπή; Τι να περιμένουμε από το «νέο» γυμνό; Ελπίζουμε το «νέο» ντυμένο.
Βασίλης Ζούλιας
«Αν το γυμνό είναι η τελευταία τάση, τότε αν θες πραγματικά να είσαι στην «μόδα» και μπροστά από την εποχή σου, ας εμφανίζεσαι εσύ «ντυμένη». Βέβαια εγείρεται κι ένα άλλο σημαντικό θέμα που αφορά το γυμνό εδώ: το undress your age.»
Eφημερίδα Απογευματινή. 23.1.2023