Η Σαρλότ Γκένσμπουργκ ήταν η μόνη που φορούσε κορσέ Balenciaga στις Κάννες πριν από χρόνια. Η Κέιτ Μος δεν μπορούσε να κρύψει την ζήλια της. Το ίδιο και η Κλοέ Σεβινύ, η Νικόλ Κίντμαν, η Κρίστι Τέρλινγκτον και η Τζέιντ Τζάγκερ. «Μπορεί να κρύβω τόσα ρούχα Balenciaga στη ντουλάπα μου αλλά δεν μοιάζουν ποτέ αρκετά. Φορώντας τα, νιώθω λυγερόκορμη και ψηλή», λέει η Κέιτ Μος. «Στον Balenciaga δεν πολιορκούμε κανέναν σταρ. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν φτιάχνουμε βραδινά ρούχα», έλεγε όταν ακόμη σχεδίαζε για τον οίκο ο Nicolas Ghesquiere. «Δημιουργείται στ’ αλήθεια μια πιο στενή και οικεία σχέση, σίγουρα πιο υγιής, μια υπόθεση πολύ προσωπική.»
Είναι Γάλλος και περιζήτητος. Δεν τον αποκαλούν τυχαία «νέο Μεσσία της μόδας». Αυτοδίδακτος, έμαθε τα μυστικά της δουλειάς στον Jean Paul Gaultier, την Agnes B και την Corinne Cobson, μέχρις ότου γίνει βασιλιάς και λυτρωτής μαζί του οίκου Balenciaga (ως διάδοχος του Josephus Thimister το 1997) και αργότερα το χαϊδεμένο παιδί του Gucci Group.
Χαϊδεμένο ναι, κακομαθημένο όχι. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Ο Nicolas Ghesquiere αρνείται πεισματικά να παίξει τον ρόλο του κοσμικού, φοράει ξεβαμένα τζιν με ανακυκλωμένες μπλούζες του Martin Margiela, - σχεδιαστή που θαυμάζει-, περιφρουρεί με κάθε μέσο την προσωπική του ζωή ενώ σπανίως θα τον δείτε να φωτογραφίζεται σε πάρτι. Η έκφραση του προσώπου του αλλάζει εύκολα. Με τραβηγμένα μαλλιά και μαύρο ζιβάγκο θυμίζει λατίνο εραστή. Με κοντοκουρεμένα μαλλιά είναι σαν τον Ροδόλφο Βαλεντίνο. Δεν μοιάζει να προσέχει ιδιαίτερα το ίματζ του, εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει αληθινός απέναντι στον εαυτό του και στην δουλειά του. «Κυρίως να διατηρήσω την περιέργεια μου απέναντι στα πράγματα».
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εμπνευστεί από τη δεκαετία του 80 αλλά και τον 19ο αιώνα, («τον οποίο χρησιμοποίησα περισσότερο σαν υπαινιγμό»), τις ταινίες τρόμου και τον Πόλεμο των Αστρων. «Ο Cristobal Balenciaga αντλούσε την έμπνευση του από τον Velasquez. Εγώ πάλι εμπνέομαι από την πριγκίπισσα Λέια και το φόρεμα που φορούσε στον Πόλεμο των Αστρων».
Δεν αποκλείεται να έχει παρακολουθήσει και το επεισόδιο των Friends με την Ρέιτσελ (Τζένιφερ Ανιστον) να προκαλεί τον Ντέιβιντ Σουίμερ (Ρος), μεταμφιεσμένη ως πριγκίπισσα Λέια. Ο Nicolas Ghesquiere είναι απρόβλεπτος. Περπατάει πολύ στην πόλη για να συλλέγει εικόνες. Αγαπημένη του διαδρομή ο περίπατος κατά μήκος του Σηκουάνα. Μικρός προπονείτο στην ιππασία, στην κολύμβηση και στον στίβο σα να επρόκειτο να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, για να τον κερδίσει τελικά η μόδα.
«Ναι, η μόδα αποτελεί παιδικό απωθημένο με όλα τα κλισέ που μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια δήλωση», δήλωσε στην γαλλική Vogue. Αντί για τον όρο αβάν-γκαρντ, προτιμά αυτόν του αυτόφωτου ή eclaireur όπως συνηθίζουν να λένε οι Γάλλοι. Αν και ακούει κυρίως γαλλική μουσική, με αγαπημένη του μούσα την Φρανσουάζ Χάρντι, στην πασαρέλα λειτουργεί σαν διεθνής ντιτζέι που δημιουργεί σύνθετα και απόλυτα σημερινά compilation της μόδας. «Οτιδήποτε κάνω συνδέεται άμεσα με την προηγούμενη σεζόν. Δεν απορρίπτω τίποτα, εξελίσσω τις υπάρχουσες ιδέες».
Αν και δηλώνει φαν του Μπράιαν Ντε Πάλμα, του Σημαδεμένου και της Carrie, ευτυχώς δεν έχει εκδηλώσει ακόμη τις αιμοσταγείς του επιθυμίες στην πασαρέλα, όπως άλλοι συνάδελφοι του. Τον έχουν χαρακτηρίσει πάντως πληρωμένο δολοφόνο. Η όψη του, χλωμή, υποτονική, δεν προσπαθεί να κρύψει την ανασφάλεια του, ούτε το τρέμουλο που του γεννούν οι φρενήρεις ρυθμοί της επιτυχίας. Παραμένει ευγενής, εκπλήσσεται όταν εισπράττει κολακευτικά σχόλια, δυσκολεύεται να ξεχάσει τις εποχές που ως γνήσιος αουτσάιντερ δεχόταν αποκλειστικά σχεδόν πικρόχολες κριτικές. Ο,τι κι αν κάνει σήμερα, γίνεται μόδα.
Πάνε οι εποχές που είχε προσληφθεί με εξάμηνο συμβόλαιο για να σχεδιάζει στολές και ρούχα για κηδείες (!), σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει την εποχή που είχε απολυθεί για την αποτυχημένη πρώτη του κολεξιόν για τον Balenciaga για να επαναπροσληφθεί σε μερικούς μήνες. Παραμένει ο αγαπημένος της Anna Wintour, της Suzy Menkes, της Lisa Armstrong, μαζί και όλων των γυναικών που θέλουν να ξεχωρίζουν από την βιτρίνα...
«Εμπνέομαι πάντοτε από τους ανθρώπους που με περιτριγυρίζουν. Μου είναι απαραίτητη η παρουσία τους», λέει ο Nicolas. «Το μόνο που θεωρώ διαχρονικό είναι η γυναικεία σιλουέτα. Δεν θεωρώ τίποτα άλλο δεδομένο. Εκείνο που προσπαθώ να πετύχω είναι να δημιουργώ μόδα που θα προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις». Νew wave, Βικτοριάνα, ζέρσεϊ φορέματα, γίνονται ανάρπαστα, κοπιάρονται με μανία.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν διαπληκτιστεί στυλίστες και δημοσιογράφοι για ένα τελευταίο κομμάτι στον οίκο στο Παρίσι. Η ίδια εικόνα επαναλαμβανόταν και στον Callaghan στο Μιλάνο και τις τρεις σεζόν που σχεδίαζε εκεί. Πόσο εγκλωβισμένος νιώθει σε έναν μύθο με τόσο μεγάλη ιστορία, όσο ο Balenciaga; «Η ιστορία είναι ανεξάντλητη, το αρχειακό υλικό ατελείωτο. Εγώ καλούμαι όμως να διακτινιστώ στο σήμερα».
Στην αρχή του φαίνονταν όλα πολύ ροζ, πολύ ρετρό. «Γρήγορα τα έφερα στα μέτρα μου». Επαναλαμβάνει συχνά πως δεν νιώθει σαν μεσάζοντας. Όταν τον ρωτούσαν αν είναι ευτυχισμένος που σχεδιάζει για τον οίκο Balenciaga, απαντούσε: «Δεν είμαι ευτυχής ή δυστυχής. Είμαι απλά τυχερός» Και ελεύθερος; «Όχι αλλά δεν είναι κάτι που αποδίδω στη δουλειά μου».
Με το Gucci Group μπορεί να υποστηρίξει την προσωπική του επωνυμία. Η υστεροφημία δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μην περιμένετε μια κολεξιόν κάθε έξι μήνες. «Οι σεζόν είναι εξαιρετικά σύντομες και χρονοβόρες την ίδια στιγμή. Θα ήθελα να παρουσιάζω μικρότερες συλλογές κάθε δυο μήνες. Να αντιδρώ στη στιγμή».
Αυτός είναι ο Nicolas Ghesquiere. Πεισματάρης, ανένταχτος, φειδωλός στις εκφράσεις του, προσγειωμένος, αθεράπευτα ρομαντικός. Ακροβατεί ανάμεσα στον αυθορμητισμό και την πειθαρχία, τους κανόνες που επιβάλλει η εμπορικότητα και η ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου. Που αποδίδει την απήχηση του οίκου; «Στη σιγουριά. Στην αυτοπεποίθηση που αποπνέουν τα ρούχα, τα οποία, σε βοηθούν να είσαι ο εαυτός σου». Ο ρόλος της ζωής του; «Ο Αλ Πατσίνο στον Σημαδεμένο».