Το έχουμε δει (σε φωτογραφίες) χιονισμένο, φωτισμένο τη νύχτα, εργοτάξιο, σε μικροσκοπική μακέτα. Το VitraHaus, ακόμη κι αν δεν ασχολείσαι ιδιαίτερα με το ντιζάιν, είναι ένα σύγχρονο θαύμα του κόσμου. Χωρίς καμία υπερβολή. Είχαμε ακούσει ότι επρόκειτο να γίνει ένα ακόμη «σπίτι» για την εταιρεία Vitra, κάπου στη Γερμανία (στο Weil am Rhein), αλλά έχουμε κάθε λόγο να ενθουσιαζόμαστε με αυτήν την πολυμορφική, αρχιτεκτονική πρόταση που βελτιώνει την αισθητική όλων. Έχουν προηγηθεί στο ίδιο «χωριό» κτίρια της Ζάχα Χαντίντ, του Φρανκ Γκέρι, του Ταντάο Αντο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εταιρείες ντιζάιν με ιστορία δεκαετιών πίσω που, παρόλο που ανακυκλώνουν γραμμές και φόρμες από συγκεκριμένες χρονολογίες, ανανεώνοντας μόνο χρωματικές παλέτες, καμιά φορά και υλικά, η Vitra έχει κατορθώσει να δημιουργεί ακόμη και σήμερα installations τέχνης, που και πρακτική χρήση έχουν και αποτελούν επένδυση για το μέλλον.
Κάπως έτσι θα πρέπει να γεννήθηκε και η ιδέα για το VitraHaus. Με απευθείας ανάθεση στους αρχιτέκτονες Herzog&de Meuron. Το πρότζεκτ ξεκίνησε έχοντας σαν δεδομένο ότι η εταιρία έχει αποκτήσει με τα χρόνια μια τεράστια συλλογή με αντικείμενα φτιαγμένα αποκλειστικά για το σπίτι. Και δεν είναι μόνο η ποικιλία και η διαφορετικότητα, αλλά και η ποσότητα των πραγμάτων με τις υπογραφές σχεδιαστών που διεκδικούν τώρα ένα σόουρουμ για να παρουσιάζουν τα αντικείμενα τέχνης καθημερινής χρήσης στο κοινό.
Υπάρχει επίσης επιπλέον χώρος που χρησιμοποιείται για εκθέσεις, ανάλογα πάντα με τις νέες συλλογές, αλλά το σπίτι της Vitra φτιάχτηκε για να λειτουργεί και σαν παράρτημα του ίδιου του μουσείου Vitra. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το κατάστημα, ένα καφέ που συνδέει το έξω με το μέσα, και συνεδριακές αίθουσες. Το περίεργο είναι ίσως ότι βλέποντας κανείς αυτά τα κουτιά, σαν παζλ με τα πελώρια παράθυρα-βιτρίνες-τζαμαρίες, ονειρεύεσαι να μπορούσες να χτίσεις κι εσύ κάποτε ένα παρόμοιο σπίτι, όχι φυσικά για εκθέσεις αλλά για αυστηρά ιδιωτική χρήση.
Και ας ήταν πιο μινιμαλιστικό το παζλ. Μια πιο σεμνή σύνθεση. Το VitraHaus είναι ένα πρότυπο σπίτι για το ντιζάιν, μέσα στο οποίο βρίσκουν τη θέση τους καρέκλες, παιδικά έπιπλα, πάγκοι, φώτα, έπιπλα-γλυπτά, καναπέδες, τραπέζια, έπιπλα γραφείου, ρολόγια, ακόμη και καθίσματα ειδικά φτιαγμένα για αεροσκάφη... Έχει μάλιστα χτιστεί με τέτοιον τρόπο από τους Herzog&de Meuron ώστε να υπάρχει συνέχεια από τον έναν χώρο στον άλλον, αποκαλύπτοντας στιγμιότυπα εξωτερικής γαλήνης με θέα τον ουρανό, σαν ένας μοντέρνος λαβύρινθος που όμως η πρόθεση δεν είναι να χαθεί κανείς.
Για να ενταχθεί μάλιστα ολόκληρο το νέο κόνσεπτ στο Vitra Campus, η φιλοσοφία ήταν να υπάρχει φως, οριζόντιο φως, να γίνει το έξω μέσα. Ή κάπως έτσι. Και επειδή σημειώνεται τρομακτική άνοδος στην προσέλευση επισκεπτών, όχι μόνο ανθρώπων που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Vitra, αλλά και πολλών σχολείων, όπως επίσης και άλλων ομάδων, έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για πάγκους, αίθουσες αναμονής, εναλλακτικές εισόδους. Υπάρχουν χώροι για να κάθεται κάποιος, να στέκεται, να περιμένει, να κοιτάζει, τους οποίους ανακαλύπτει κανείς, είτε με σχετική σφραγίδα είτε με ειδικό σήμα σε σχήμα σπιτιού, με αυτόματους μηχανισμούς. Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι είναι όμως μάλλον αυτό. Να φανταστούμε πώς θα ήταν να μέναμε σε ένα σπίτι σαν κι αυτό. Πού θα ήταν το υπνοδωμάτιό μας; Η κουζίνα; Το μπάνιο; Το γραφείο; Όπως διαβάζουμε και στην ιστοσελίδα της Vitra, «We're moving in». Μετακομίζετε; Τι σύμπτωση. Κι εμείς.