«Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με έσωσε κάποια στιγμή που η ζωή μου είχε καταβροχθιστεί από σκιές. Με έφερε σε κόσμο όπου μπορούσε κανείς να βρει ευτυχία και αγάπη. Ζήσαμε ωραίες εμπειρίες μαζί που δεν μπορούν να ξεχαστούν, για τις οποίες, θα του είμαι αιώνια ευγνώμων», δηλώνει μετά τον θάνατο του, η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, γράφοντας πρώτη, τους δικούς τους, τίτλους τέλους, σε μία σχέση ζωής που προσφέρθηκε για πολλαπλές αναγνώσεις.
Συμβολισμός εκδίκησης; Γάμος συμφερόντων; Υπερπαραγωγή χωρίς αρχή, με προκαθορισμένη εξέλιξη; Παραμύθι χωρίς χάπι-έντ; Η Κατάρα του Γαλάζιου Σκορπιού; «Ο γάμος που αναστάτωσε ολόκληρον τον κόσμον», «Ο γάμος του αιώνα», ενδεικτικοί τίτλοι εφημερίδων. 20 Οκτωβρίου, 1968. Σκορπιός. Φθινοπωρινό ψιλόβροχο. Η πρώην Πρώτη Κυρία της Αμερικής, Τζάκι Μπουβιέ-Κένεντι, είδωλο, πρότυπο, τρόπαιο, παντρεύεται τον Αριστοτέλη Ωνάση. Εκείνη στα 39, κι εκείνος 62. Εκείνη, θα εξασφάλιζε χρήματα, επιρροή, εξουσία, εκδίκηση. Κι εκείνος τη δική του, μοναχική ρεβάνς, επενδύοντας στην πρόσφατη ιστορία και τα μελλούμενα.
Και η καταιγίδα την προηγούμενη ημέρα, ιδανικό σκηνικό για το φιλμ νουάρ της ζωής τους. Οι καλεσμένοι-πρωταγωνιστές, ελάχιστοι. Αυστηρό το κάστινγκ, οι κομπάρσοι ανεπιθύμητοι από τον «σκηνοθέτη»: τα παιδιά της Τζάκι, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, ο πατριός της, η αδερφή της, Λι Ράτζβιλ, τα παιδιά του Αριστοτέλη (από τον γάμο του με την Τίνα Λιβανού), Αλέξανδρος και Χριστίνα.
Η απόλυτη πρωταγωνίστρια καταφθάνει στο εκκλησάκι της Παναγίτσας με νυφικό Βαλεντίνο, λευκή κορδέλα στα μαλλιά, σύμβολο αγνότητας. Μετά την τελετή, γαμήλια δεξίωση στη θαλαμηγό Χριστίνα. «Είμαι ευτυχής γι’ αυτούς που είναι ευτυχείς», θα ευχηθεί μετά στους νεόνυμφους η Μαρία Κάλλας, πιστή στον «ρόλο» της.
Η Τζάκι μοιάζει επιτέλους ευτυχισμένη, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι. Βοηθάει σίγουρα το ρουμπίνι σε σχήμα καρδιάς, με τα διαμάντια και τα ασορτί σκουλαρίκια. Αν και αρχικά απεχθανόταν «τη γυάλα με το χρυσόψαρο», όπως έλεγε για την ζωή της στον Λευκό Οίκο, θεωρούσε την παραμονή της εκεί «σαν την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μου». Το χρυσόψαρο βγήκε από τη γυάλα, για να κολυμπήσει στα Ωνάσεια ύδατα.
Από ντεμπιτάντ και φοιτήτρια, Πρώτη Κυρία, πολυφωτογραφημένη χήρα, σύζυγος, σύντροφος των δικών της τρόπαιων: Πολ Νιούμαν, Φρανκ Σινάτρα, Μάρλον Μπράντο, Γουόρεν Μπίτι, Γκρέγκορι Πεκ, Τζιάνι Ανιέλι… Υπήρξε η πιο αναγνωρίσιμη γυναίκα παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα. Στα 46 της, μετά τον θάνατο του Ωνάση, έγινε εκδότης βιβλίων. Η ατμόσφαιρα μεταφράζεται μέσα από το βιβλίο, «Μια ζωή πέρα από τα πιο άγρια όνειρά της».
Η ανακοίνωση του γάμου τους ξαφνιάζει. «Η αντίδραση εδώ είναι οργή, σοκ και απογοήτευση», (Times της Νέας Υόρκης). Προκαλεί. Την οργή των παιδιών του Ωνάση, των Αμερικάνων που θεωρούσαν την Τζάκι «χαμένο τρόπαιο» και την κίνηση του Ωνάση, ιεροσυλία. Όλοι θέλουν να απαθανατίσουν το «γεγονός της χρονιάς», τον μυθικό γάμο.
«Είμαι απογοητευμένη. Περίμενα πυροτεχνήματα», λέγεται ότι η Τζάκι είχε εκμυστηρευτεί στη σύζυγο του Ρόμπερτ Κένεντι. «Στο γάμο δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα. Γι’ αυτό κάνεις παιδιά», η απάντηση. Κι ο γάμος της με τον Ωνάση; Τα «πυροτεχνήματα» ήταν η δικαίωση της. Πίσω από τις σκιές.