Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου της ομάδας Εδάφους, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου της «Μήδειας», της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, και τώρα ο διεθνής Dimitris Papaioannou που ταξιδεύει παντού και είναι sold-out. Κάθε φορά που ανακοινώνει ότι προστίθενται εισιτήρια για τις παραστάσεις του, νομίζεις ότι θα παίξεις κάποιο τυχερό παιχνίδι. Το νέο του έργο, «Ink», που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι το τέλος του μήνα, είναι το θέμα των ημερών. «Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί», διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Μεγάρου αλλά και στη σελίδα του καλλιτέχνη στο Facebook και το Ιnstagram, με τους θαυμαστές του να ελπίζουν μόνο σε μια ακύρωση της τελευταίας στιγμής.
Κι ύστερα έχουμε τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη. Τον Παπακαλιάτη από την εποχή του Λάκη Λαζόπουλου και τους Δέκα Μικρούς Μήτσους, ένας διαφορετικός «Μήτσος» από τη Σχολή Μωραϊτη και το «πάμε Πλατεία», στο Λος Άντζελες, και τώρα τον «Μaestro» του. Με τη δική του μπαγκέτα να φτάνει από το Mega («το Μega που σχεδόν καρμικά, πάλι είναι στη ζωή μου», όπως λέει ο ίδιος) στο Netflix, το όνειρο κάθε δημιουργού. Από την παραλία Ερημίτης σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Ένας Έλληνας «μαέστρος», που πολεμήθηκε (και αγαπήθηκε) όσο λίγοι, κατόρθωσε το (σχεδόν) ακατόρθωτο: να βάλει την υπογραφή του σε μια σειρά που προβάλλεται πλέον στην παγκόσμια πλατφόρμα με υπότιτλους αλλά και ντουμπλαρισμένη σε διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με την χώρα προβολής.
Το ερώτημα είναι απλό: Πρέπει να φύγει τελικά ένας καλλιτέχνης από την Ελλάδα για να τον εκτιμήσουμε; Να τον δούμε διαφορετικά; Να τον τοποθετήσουμε εκεί που ανήκει, να τον αποθεώσουμε, να τον χειροκροτήσουμε, να τον απολαύσουμε; Όταν νοσταλγούμε την εποχή της Μελίνας, του Μάνου, της Κάλλας, μήπως θα πρέπει να σταματήσουμε να συγκρίνουμε το χθες με το τώρα και να υποδεχτούμε το καινούργιο, το ταλέντο, την επιμονή ορισμένων καλλιτεχνών που ταξιδεύουν τη «δική» τους Ελλάδα εκτός συνόρων, ακροβατώντας ανάμεσα στην ποιότητα και το εμπορικό, το φολκλόρ και τις μνήμες, τη μουσική και τη σιωπή;
H παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι ένα έργο για δύο. Παραγγελία και συμπαραγωγή από το Τορίνο, την Λυόν, το Λονδίνο και φυσικά την Αθήνα. Έργο για την ευθραυστότητα, την μοναξιά, την τρυφερότητα, τη βαναυσότητα, μια μονομαχία, όπως λέει ο ίδιος, ένα ονειρικό, σχεδόν εφιαλτικό ανθρωποκυνηγητό. Η παράσταση διαρκεί μία ώρα ακριβώς. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, δημιουργός του «Ink», δεν χορεύει σε όλες τις παραστάσεις που θα δούμε στην Αθήνα, με τον χορευτή Suka Horn. «Ο Χάρης Φραγκούλης θα ερμηνεύσει τον ρόλο που ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιούργησε για τον εαυτό του», διαβάζουμε.
Και η σειρά «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη; Μια ιστορία σε εξέλιξη με ανατροπές. Η Χαρούλα Αλεξίου, ηθοποιός. Και τραγουδίστρια. Οι πρωταγωνιστές με τα μικρά τους ονόματα, στην οθόνη, και στη ζωή τους. Φρέσκα πρόσωπα. Φωτογενή και ταλαντούχα. Δροσοσταλίδες. Οι Παξοί. Τα σπίτια. Το παλιό σχολείο της Λάκκας. Η αρχιτεκτονική. Το ρεπεράζ. Το σάουντρακ. Οι ερμηνείες. To «Tυχερό Αστέρι» του Κωνσταντίνου Βήτα, η Μαρίζα Ρίζου που διασκευάζει και ερμηνεύει το κλασικό «Can’t help falling in love with you», μέσα σε μια νύχτα, όπως λέει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός στο «ημερολόγιο» του στα social media. Για να μάθουμε τα παρασκήνια για τις μουσικές καρέκλες, τα γυρίσματα με κρύο, να δούμε λίγα δευτερόλεπτα από ανάγνωση σεναρίου, το τελικό αποτέλεσμα για τη σκηνή, μία πρόβα και την τελική σκηνή, το πρωινό γύρισμα με αυγή στους Αντίπαξους…
Ποιο θα ήταν το κοινό σημείο ανάμεσα στον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου; Έχουν κατηγορηθεί, όσο λίγοι, ότι «αντιγράφουν». Για δεκαετίες τώρα. Και ξαφνικά, όλοι υποκλίνονται. Μήπως επειδή προτιμάμε να βλέπουμε τα ονόματα τους γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες στους τίτλους αρχής και τέλους, στο πρόγραμμα, στην αφίσα; Μπράβο μαέστρο… Και στους επόμενους που θα ανοίξουν τα φτερά τους εκτός συνόρων. Ελπίζοντας σε ένα «ανκόρ.» Και πολλές sold-out παραστάσεις. Με διπλή διανομή.
Το κείμενο μου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023.